THINK BRICK AWARDS 2018

DAYS
HOURS
MINUTES

Check out our
winners

Alterations and Additions to 1940s Semi in Chatswood



Architect:

Creative Spaces Architects and Project Managers

Builder:

Creative Spaces Architects and Project Managers

Manufacturer:

Products Used:

Concrete Pavers

Building Contractor:

Creative Spaces Architects and Project Managers

Photography Credits:

Willem Rethmeier


This project reinvents the semi-detached design, navigating size constraints to produce a sleek, contemporary space that engages fully with the client’s needs and sustainability considerations.

The underlying principle for the project was to maximise space. This vision is clear in the choice of materials: the designers have drawn on the rich aesthetics of organic materials to strike a balance between elegance and warmth.


Relying on natural tones in such a way also enriches the property’s relationship with the surrounding environment – for instance, in the redesigned backyard, sweeping vistas of the landscape are captured. Likewise, on the house’s front elevation, a Stackstone feature wall is complemented in tone by the spotted gum external timber cladding, the exposed timber rafters on the upper level, the timber-framed louvres around the front window and the external timber deck/stairs. These colours are accentuated by the lighter coloured acrylic rendered wall, the gutter/downpipes in Colorbond ‘Woodland Grey’ and the colour of the soffit.

The materials used in the front yard similarly act in unison: the dark-grey coloured roof tile and the lighter beige coloured concrete pavers; the polished black pebble and the white pebble around the grassed area.