Paling Court Residential Aged Care Facility



Architect:

Jackson Teece

Builder:

Grindley

Manufacturer:

Austral Masonry

Products Used:

GB Honed/Pewter

Building Contractor:

JR Block/Brick Laying

Photography Credits:

Brett Boardman


Paling Court, completed in July 2015, is a new Residential Aged Care facility for Carrington Care located in Camden. It houses 126 rooms of varying care levels with associated back-of-house facilities and basement car park. It is designed to deliver a high standard of care for the community whilst being sensitive to the site and surrounding built environment.

The design provides a ‘deinstitutionalised’ experience with quality environments that maximise views of the surroundings and enjoy natural light. The palette of materials is consistent with the local urban morphology and contributes to the domestic aesthetic.

Concrete blocks were selected as both the external façade material and the internal finish in the public spaces. The dark block, defines the private residential rooms whilst the lighter block was used for the public areas and two spines of the building. The concrete blocks were selected blocks as they relate to the masonry freestanding houses and have depth in their materiality. They are laid in full and half height courses creating a visual rhythm throughout the building.

"While a large facility, paling court uses concrete block to successfully provide an environment with a pleasant, homey character, offering abundant natural light, cross-ventilation and engaging views."
- Jury 2016 -