Australian Ballet School



Architect:

MGS ARCHITECTS

Builder:

IRELAND BROWN

Manufacturer:

Bowral Bricks

Bricks Used:

Simmental Silver

Building Contractor:

DT COMMERCIAL

Photography Credits:

MGS ARCHITECTS


The student residence for the Australian Ballet School is a delicate addition to one of Parkville’s grand old dames. With necessary care and respect, but also characterful playfulness, life and energy, the single storey addition is nestled quietly behind the bold brick and terracotta residence and provides shared living spaces for up to twenty-five ballet students of various ages.
With deliberate allusions to the rearward granny flat, the building is largely concealed from the street, the entry only apparent as a slight splitting of the façade where a piece thereof appears extracted and set aside. The exterior is modest in tone and domestic in nature but highly active with a multitude of pre-formed brick shapes arrayed along the perimeter that were developed through a series of parametric studies and evoke the form and movement of dance: that anecdotal catching of the eye.