Lagoon House



Architect:

Taylor and Hinds Architects

Builder:

Richard Burgess

Manufacturer:

Island Block and Paving

Bricks Used:

Natural Building Blocks - 10.01

Building Contractor:

Rory Wright - Southcoast Builders

Photography Credits:

Jonathan Wherrett


This house for a young family is located near surf beaches south of Hobart. It is situated on the edge of Pipeclay Lagoon, behind a stretch of exposed coastline. The property has an existing cottage and a number of large Tasmanian Blue Gums, which inform a pattern of occupation on the site. The site is buffeted by strong seasonal winds and inclement weather from the south. Use as a protective ‘back’, cavity blockwork construction affords robustness, thermal mass, and is set in counterpoint to a northern timber elevation, which is ‘carved’ and articulated to maximise views and sunlight. The natural finish of the block is also highlighted by the flush glazing – creating a kind of material tension between the thinness and transparency of glass, and the tapestry, and natural tonal variation of the blockwork. While the blockwork has been detailed in a very ‘raw’ and straightforward manner, there is a softness imparted to the interiors of the house – particularly where we have sought to bring light across the surface of the material.