West End Cottage Landscape



Architect:

Vokes and Peters (with Owen and Vokes and Peters)

Builder:

Steve Robson

Manufacturer:

PGH Bricks & Pavers

Bricks Used:

Urban Living - Copper Glow

Building Contractor:

Robson Constructions

Photography Credits:

Christopher Frederick Jones


An existing pre-war cottage on a flood affected site has been carefully modified and extended to rejuvenate this historic structure. For this family with four young boys access to the outdoors was critical, however, the house was required to sit well above the garden to provide flood immunity. The solution was to create a new brick courtyard at the heart of the building. This robust space introduces natural daylight, encourages passive ventilation and permits the presence of nature to permeate the rejuvenated building. The masonry is also sufficiently robust to survive possible flood inundation. The masonry courtyard has been conceived as a piece of terrain, drawing the garden up toward the living areas of the cottage. An outdoor fireplace, brick chimney and arched firewood recess catch north light throughout the day. A broad brick stair provides a place to sit as well as allowing easy access to the backyard. Articulation in the brick coursing and a blend of five different brick types (Macarthur Mix, Blackett, Mowbray Blue, Black and Tan, Copper Glow) creates a textural and tactile surface with variable shadow patterns and light qualities that can be enjoyed from the living areas of the house.