Casba Landscape



Architect:

SJB Architects + Billard Leece Partnership

Builder:

Parkview

Manufacturer:

The Brick Pit

Products Used:

Recycled Brick

Building Contractor:

Lamio

Photography Credits:

Brett Boardman


This project is a case study in urban infill. Through the renewal of this former light industrial neighbourhood, the vision for the Danks Street precinct is as a place of medium density living with ground level retail; providing amenity for the immediate residents, the surrounding Surry Hills and Redfern communities and the broader Sydney population.

The injection of both retail and residential uses ensures active and safe street environments day and night, with additional opportunities for local markets, community and commercial uses in the Casba courtyard. Made predominantly of brick, the buildings engage with the streets through open balconies and north facing private open spaces while still providing privacy and intimacy through solid balcony up stands - enabling a level of retreat for the individual residents.

The material of the buildings speaks both to the smaller scale of the Victorian terraces and the history of the larger scaled industrial warehouses - the recycled brickwork in particular lends the public domain a sense of intimacy and familiarity. The grain and idiosyncrasy of this material gives the building an immediate sense of permanence and history –borrowed from its former life. Casba is a collaboration with Billard Leece Partnership & SJB Architects.

“The outdoor spaces of this urban infill project in Sydney’s Waterloo have great character and charm. The rustic brick walls, platforms and ledges are a nod to history and the markers of a new neighbourhood life.”
- Jury 2016 -