House Rosebank Landscape



Architect:

Make Architecture

Builder:

4AD Construction

Manufacturer:

Austral Bricks

Bricks Used:

Elements - Graphite

Building Contractor:

4AD Construction

Photography Credits:

Peter Bennetts


This project involved the renovation of a substantial Edwardian house. New rear living spaces were needed that were better matched to the generous proportions of the existing house, taking advantage of the sunny rear garden and resolving a difficult connection with the existing pool. With a modest budget and little distance between an existing kidney shaped pool (very ugly!) and the building line, the design needed to resolve itself within a minimal envelope. We had to achieve spaciousness without the use of big spaces. Living areas wrap around a central courtyard sand a makeover to the pool provided a new pool fence and decking that allowed for better connection from inside to outside areas. Internally materials have been selected that are durable and lasting, with the existing house brick walls retained and lightly bagged. Externally, the new addition references the solidity of the existing building’s brick construction. Using the same material, but in a deliberately contrasting manner, the design delineates between old and new both with its contemporary form and its colour. The dark charcoal brick clearly defines the new volume as being distinctly different from the bluestone foundations and red-brick walls of the original dwelling.