Applecross Residence Landscape



Architect:

Iredale Pedersen Hook

Builder:

Alistair Adams, Tyrone Bricklaying

Manufacturer:

Austral Bricks

Bricks Used:

Elements - Zinc

Building Contractor:

Owner Builder

Photography Credits:

Ron Tan Photographer


Our clients desired a building that would endure time, evoke a sense of permanence and a sense of already existing on the site. Brick was the natural choice that immediately met this requirement. The site sits on the edge of the Swan River with views to the city of Perth. The design creates an experiential connection to the meandering river, a fluid and dynamic body of water that has carved out mass forming a direct engagement with the occupant. The street is revealed through the pushing and pulling of the protective brick walls while opening on to the river view. The walls wrap around the east and west side boundaries filtering light and views through brick screens and bouncing light from reflective brick on deep reveals. The bricks mass is simultaneously heavy and light; one storey is hung from the upper level and the cranked columns on the east boundary. At a finer level brick patterning slips and slides continuing the sense of movement. One material is used on the house and on the boundary walls, Austral Elements Platinum and Zinc. Slightly different in appearance both bricks reveal a mysterious depth and shimmer over the duration of a day.