Annandale House Landscape



Architect:

Bastian Archiecture

Builder:

Laycock Constructions

Manufacturer:

The Brick Pit

Bricks Used:

Recycled Brick

Building Contractor:

Shane Wyatt Brick Layers

Photography Credits:


When the dust of the demolition settled all that remained of this Inner Sydney worker's cottage was the original front bedrooms, the relic of a courtyard light-well and an exposed recycled brick boundary wall. The renovations + additions took cue from this wall utilizing a variety of bricks throughout the extension. Recycled bricks sourced from the Sydney Brick Pit extended the remnant wall, adding texture and colour in an otherwise monochrome extension. New commons weave through the project, beginning inside as the kitchen bench, wrapping along the length of the room as a ledge for artwork + modern essentials, snaking outside and bulging to form a BBQ bench before finally dipping down to create a long bench seat. The hit + miss brick of the courtyard wall visually borrows space from the shared laneway beyond, while the brick on edge paving laid in a stack bond pattern, steps its way into the landscape blurring the edges between garden + courtyard. The materiality of the bricks is contrasted by a folded white living/kitchen/dining space. The roof folds up to North providing light + ventilation while creating a sense of weightlessness which counteracts the solid brick base.